14 Şubat 2024 Çarşamba

Erzincan İliç Maden Faciası ve Cahil Toplumun Tutumu

 Siyanürle altın üretimi yapılırken , beklenen, uyarılan bir toprak kayması gerçekleşmiş. Bu konuda uyarılar yapan o bir kaç kişi ise ya susturuldu ya da tutuklandı. 

Şimdi yapılan bir yanlışı söyleyelim. Siyanürle altın aramak deyimi kullanılıyor, aslında siyanürlü suyla toprak yıkanıyor, bu işlem sonucu toprak toz haline geliyor, bu toprak her ne kadar yıkandığı söylense de yeniden kullanılabilir olmuyor yani bu toprak aslında çöl oluyor. Bu topraktan oluşan milyonlarca metreküp toprak yığını Karasu nehrine doğru kayıyor. Bunun sonucu olarak olacakları kimse bilmiyor ama tahmin edilenler çok kötü. Bu nehirin suyuyla pek çok tarım arazisi sulanıyor. 

Siyanür konusunda kısa bir bilgi vereyim. Siyanür insan vücudunda tutulan bir madde fakat bir limiti var eğer o limit geçilirse ölüm hemen gerçekleşiyor. Ölüm eğer iyi araştırılmazsa kalp krizi olarak kayıtlara geçiyor. 

Neyse bu siyanür pek çok insanımızın ölümüne neden olacak. Fakat halk o kadar cahil ki hala Lozan bitti artık madenlerimizi kendimiz çıkaracağız diyen bir kitle var. Madenlerimizin hiç birini biz çıkarmıyoruz. Hepsi başka ülkelerin firmalarına verilen ruhsatla yapılıyor. Devlette bu işten sürekli bir gelir elde edemiyor.  Peki bu sorunun önüne nasıl geçilir. Geçilemez, din denilen saçmalıklar bu toplumun ruhuna işledi. Bunu iyi kullanan siyasal islamcılar istedikleri gibi top koşturuyor.